Published
on
January 14, 2018
| 5,835 views
| 1 follower
members are following updates on this item.
Collaboration is the new competition, don’t do it alone!
Vorige donderdag (11 januari 2018) was ik present bij de lezing, georganiseerd door Oikos en Triodos Ban, van Kate Raworth over haar visie op de 'Doughnut Economy' die vertrekt vanuit een sociale en ecologische fundering om het economische model op te schoeien. Haar ideeën sluiten mooi aan bij die van het Precensing Institute en MIT die het met het raamwerk van Theory U ook hebben over de sociale, spiruele, economische en ecologische afbraak in onze wereld en hoe je daar op een ransformatieve manier mee aan de slag kan gaan.
De essentie waar Kate Raworth het over heeft en waarbij ze aangaf blij te zij dat de VN Onwtikkelingsdoelen er zijn gekomen. Een uittreksel uit het interview met Dirk Holemans van Oikos.
"Uw model bestaat ondertussen zes jaar, is er in de tijd vooruitgang geboekt?
Zeker. Ik zie de Sustainable Development Goals (SDG’s) als een van de belangrijke realisaties. Ze zijn een pak ambitieuzer dan hun voorlopers, de Millennial Goals. Ze gaan ook over de systemen die het leven op aarde ondersteunen en zijn gericht op alle landen in de wereld, niet alleen die in het Zuiden. De SDG’s zijn dus een positieve ontwikkeling maar ik vind dat je door het plafond van je verbeelding moet kunnen breken. De cruciale vraag is of we systemen kunnen ontwerpen die de zaken beter maken dan dat ze zijn. Hier ligt voor mij het echte ambitieniveau: activiteiten ontwikkelen die van bij het ontwerp distributief en generatief zijn.
Een stuk uit de blog van Jan Mertens van MVO Vlaanderen. Graag verwijzen we hier naa het hele blogartikel.
.... kunnen de SDGs hét opstapje zijn naar een hernieuwde belangstelling voor wat duurzame ontwikkeling zou moeten zijn.
Als beleidsmakers echt de moed hebben om te kiezen voor de preventieve gerechtigheid die er in dat spoor zit, zullen ze zo ook het kader versterken waarin die bedrijven - die nu al overtuigd zijn van de mogelijkheden van een economie binnen de planetaire grenzen - zich verder kunnen ontwikkelen tot het ‘nieuwe normaal’.
Je kunt de SDGs ook anders lezen. Want in de tekst kun je ook de eerder genoemde snelweg vinden. Het geloof in forse economische groei (die dan wel ‘duurzaam’ en ‘inclusief’ wordt genoemd) wordt ook beleden. Wie alleen naar die snelweg wil blijven kijken, en niet naar de planetaire werkelijkheid daarbuiten, begeeft zich onherroepelijk op een ‘road to nowhere’.
Anders gezegd: als onze beleidsmakers enkel willen inzetten op een klassiek groeispoor, waarbij we de ‘anderen’ aan de andere kant van de wereld gaan ‘helpen’ om het wat groener te doen, zonder vragen te stellen bij de reële impact van onze levenswijze, dan zitten we weer bij het aloude business as usual.
Dat is voor de hand liggend, het is ‘veilig’, maar het zal enkel de onveiligheid van een wereld die ecologisch op hol slaat en sociaal verder uit elkaar groeit, vergroten. Business as usual is dus eigenlijk een heel slecht business model.
De SDGs openen potentieel de deur naar een ander spoor, naar andere wegen dan die ene snelweg. Die andere wegen bieden letterlijk meer ademruimte en zijn een prima alternatief voor de file.
De vraag is alleen of we het samen aandurven om in de spiegel te kijken en te gaan doen wat nodig is."
P.s. leuke website waar de ontwikkelingsdoelen kort toegelicht worden in het NL of de bron zelf http://www.un.org/sustainabledevelopment/sustainable-development-goals/
Met ons collectief van zelfstandigen en organisaties 2BeFutureFit willen we mee een nieuw design uittekenen, de dialoog openen, inspireren en inzichten verschaffen van wat er al is en kan, mensen en organisaties meenemen op expeditie, waar we durven experimenteren met nieuwe manieren van prototypes en cocreatie. Binnenkort méér daarover.
Je kan alvast komen luisteren en meedoen aan onze interactieve sessie met Anne Billen die als thema 'Future Consciousness' koos om 2018 goed in te zetten samen met ons. 30 januari in Het Bolwerk (Coachingruimte) te Edegem. Het begin van een heel traject. Dat we zeker niet alleen willen gaan. Interesse ? Schrijf je dan hier in.
Page Options